De meldkamer
Gezamenlijke 112-meldkamer
De ambulance, brandweer en politie van de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân hebben een gezamenlijke 112-meldkamer in Drachten: de Meldkamer Noord-Nederland. Wie bij een 112-melding vraagt om een ambulance krijgt een verpleegkundig centralist aan de lijn. De meldkamer voor ambulancezorg heet de witte kolom. Samen met de regionale ambulancevoorzieningen in Groningen en Drenthe vormen wij de witte kolom en zijn wij verantwoordelijk voor het alarmeren en aansturen van de ambulances.
Aansturen en instrueren
De verpleegkundig centralist stelt aan de hand van enkele gerichte vragen vast of er een ambulance nodig is en met welke urgentie. Bij spoed stuurt de centralist de ambulance direct op pad. Hierdoor kan de ambulance in de meeste gevallen binnen 15 minuten bij de patiënt zijn. Indien nodig geeft de centralist de melder instructies om de toestand van de patiënt te verbeteren in afwachting van de ambulance. Daarnaast meldt de centralist de toestand van de patiënt bij de ambulanceteam die onderweg is. Op deze manier kan het team zich goed voorbereiden en gaat er geen tijd verloren. De centralist neemt daarnaast contact op met het ziekenhuis, om ook daar de melding door te geven. Kortom: de ambulancezorg begint al op de meldkamer en is hiermee een onmisbare schakel in de (acute) zorgverlening.
Geen spoed, wel een ambulance
Bij de meldkamer komen ook de zorgvragen binnen van ketenpartners, zoals huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Vaak zijn dit aanvragen voor midden- of laagcomplexe zorg die worden uitgevoerd door een zorgambulance. De patiënten die vervoerd moeten worden zijn stabiel, maar hebben wel monitoring en liggend vervoer nodig. Een zorgambulance wordt vaak ingezet bij ritten van bijvoorbeeld het ziekenhuis naar een zorginstelling of hospice. Of wanneer een patiënt vanuit huis voor bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling naar het ziekenhuis moet.
112-bellen en dan?
- Wie 112 belt krijgt de vraag: “Wie wilt u spreken? Politie, brandweer, ambulance?”
- Kiest u voor ambulance, dan wordt u direct doorgeschakeld naar de Meldkamer Ambulancezorg Noord-Nederland.
- Belt u met een vaste telefoonverbinding? Dan krijgt u direct contact met de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten.
- Belt u 112 met een mobiele telefoon? Dan krijgt u altijd eerst de landelijke alarmcentrale in Driebergen aan de lijn. Die vraagt waar u bent en in welke provincie. Is dat in Fryslân, dan verbindt hij u direct door met de juiste discipline op de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten.
- De centralist wil onder andere van u weten:
- Wat is de plaats van het ongeval?
- Wat er is gebeurd?
- Hoeveel slachtoffers er zijn?
- Zijn de slachtoffers aanspreekbaar of buiten bewustzijn?